Siemens přináší novou cloudovou aplikaci pro minipivovary

Siemens přináší novou cloudovou aplikaci pro minipivovary

05. 08. 2021

Australští výrobci řemeslných piv vášeň pro tento nápoj nezapřou – provozní technologie však někdy bývají až na druhém místě. I tak je ale Siemens dokázal přesvědčit o výhodách využití dat k vaření ještě lepších várek. Na platformě MindSphere tak vznikla unikátní aplikace pro řízení a optimalizaci procesu fermentace piva.

Moment, kdy se cukr působením pivních kvasinek přeměňuje během fermentace na alkohol: právě v tu chvíli vzniká charakteristická chuť piva, v tu chvíli se pivo stává pivem. Australští výrobci řemeslných piv vášeň pro tento nápoj nezapřou – provozní technologie však někdy bývají až na druhém místě. Přesto se Leonie Wong a Rexu Chenovi z týmu MindSphere podařilo využít data a naučit je pracovat ve prospěch sládků s cílem zajistit vždy tu nejlepší várku, kdy ani kapka piva nepřijde nazmar.

Australská firma Deacam, která funguje jako OEM dodavatel automatizovaných zařízení a řešení pro minipivovary, hledala způsoby, jak se na tomto trhu odlišit od svých konkurentů. Proto se Leonie Wong, která ve společnosti Siemens Australia odpovídá za řešení pro potravinářský průmysl, a architekt řešení Rex Chen setkali nejen se zástupci této firmy, ale i s jejich zákazníky – zástupci minipivovarů.

Siemens: Jak využít potenciál dat při řemeslné výrobě piva

Výroba piva s neměnnou chutí

„Pivo musí několik týdnů zrát při určité teplotě. Pro pivovar je proto důležité zajistit neustálé opakování určitého teplotního cyklu, protože právě tento postup odpovídá za konzistentní chuť tohoto moku,“ vysvětluje Leonie Wong. V případě jakékoli nežádoucí změny by se pak mohlo i několik tisíc litrů piva vylít přímo do kanálu. „Pro výrobce řemeslného piva by se to rovnalo snad i trestnému činu!“ říká Leonie Wong.

Jakmile se všichni shodli na tom, že hlavní roli v procesu hrají právě data získaná během fermentace, byl systém MindSphere to pravou volbou pro vývoj speciálního řešení šitého na míru požadavkům i rozpočtům malých pivovarů.

Zachytit tu nejlepší teplotu

U předchozích systémů, které sládci používali ke zjištění té správné teploty, docházelo k příliš velkým odchylkám v teplotním rozsahu. V rámci projektu tak bylo navrženo důmyslné řešení, jak lépe a přesněji sledovat a řídit teplotu ve fermentační nádrži, s využití Siemens platformy pro průmyslový internet věcí MindSphere.

Řešení poskytlo soubor přesných historických dat, takže pivovary mohly identifikovat teplotní profil z předchozích várek a lokalizovat a zopakovat dokonalou dávku do budoucna. Aplikace zasadí data do celkového kontextu, takže sládek přesně ví, co se děje, a může se lépe rozhodovat. Zároveň to znamená, že případná instalace nového vybavení a tanků představuje jednoduchý proces, který usnadňuje další rozšiřování provozu.

„Společnost Deacam v nás vložila velkou důvěru, když jsme získali přímý přístup k jejich zákazníkům, jako je například KAIJU! Beer a mnozí další,“ doplňuje Leonie Wong. „Tento třístranný přístup – tzn. dialog mezi zástupci Siemens, dodavatelem OEM a koncovými uživateli, tedy pivovary, je zcela unikátní a cenná zkušenost.“

Warren Bradford, ředitel Deacam, a Leonie Wong ze Siemens Australia v pivovaru KAIJU! Beer

Co dalšího je třeba k fermentaci? Přece aplikace MindSphere

Díky zpětné vazbě od zákazníků se mohl tým pustit do vývoje speciální MindSphere aplikace pro proces fermentace – Fermecraft. Firma Deacam následně kompletně upravila design rozvaděče s pomocí návrhu Siemens. Na vývoji a rozšíření aplikace se stále pracuje, aby kromě fermentace obsáhla i další funkce.

Callum Reeves, spoluzakladatel a spolumajitel pivovaru KAIJU! Beer, a Leonie Wong ze společnosti Siemens sledují obrazovku s údaji, které umožňují přesnější sledování a řízení procesu fermentace

„Za posledních devět až deset let se australský trh s minipivovary rozrostl ze zhruba 12 jednotek na přibližně 600 výroben, které obsluhuje široká škála dodavatelů OEM,“ uvádí Leonie Wong. „Pozorujeme, že se firmy působící v tomto segmentu více zaměřují na individuální přístup k zákazníkům a inovace vidí jako novou obchodní příležitost.“

Pro Leonie Wong je klíčovým aspektem otázka, co stojí za úspěchem tohoto projektu. Někdy si ani firma Deacam, ani samotní pivovarníci nebyli zcela jistí, co přesně chtějí. Vždy je však svedla dohromady snaha o nalezení co možná nejpřesnější uživatelské specifikace, kdy si všichni sedli dohromady a definovali požadavky pro dosažení té nejlepší kvality.

 KAIJU! Beer vyrábí řemeslná piva i v plechovkách

Agilní projekt musí fungovat rychle, za dostupnou cenu a bez problémů

„Pomalu se přesouváme k agilní realizaci projektů, kdy je skutečně třeba něco vyzkoušet rychle a za přijatelnou cenu. Vždy je nezbytné mít záruku, že zákazník dostává to, co chce, a od toho se vždy můžeme odrazit dál,“ dodává Rex Chen. „I v případě větších zákazníků musíme myslet a reagovat svižně.“

 Kaiju znamená v japonštině „podivná bytůstka“. Pivovar Kaijus vyrábí svá piva pod značkami Diatamatic Hopzilla, Cthulhu, Behemoth, Betelgeuse a Hopped Out Red.

Deacam

Firma Deacam se specializuje na moderní řešení v oblasti elektrotechniky. Svou činnost postavila na automatizovaných produktech a řešeních pro destilérky, pivovary a vinařské závody v oblasti Yarra Valleyv australském státě Victoria. Její unikátní koncepty a řešení jsou aktuálně známé po celé Austrálii i v zahraničí.

KAIJU! Beer

Sourozenci Nat a Callum Reevesovi založili svůj chmelařský byznys v australském Melbourne v roce 2013. Vzhledem k tomu, že jejich první pivo Aftermath Double IPA způsobilo celonárodní nedostatek chmelu odrůdy Simcoe, rozhodli se vybudovat vlastní rodinný pivovar vyrábějící unikátní pivní značky.

Kaiju znamená v japonštině „podivná bytůstka“. Pivovar Kaijus vyrábí svá piva pod značkami Diatamatic Hopzilla, Cthulhu, Behemoth, Betelgeuse a Hopped Out Red.

Aplikace Fermecraft

Aplikace Fermecraft využívá nejnovější technologie firmy Siemens včetně MindSphere a provádí digitalizaci dat o teplotě, která ukládá do cloudové platformy. V pivovaru KAIJU! Beer jsou nasazeny řídící systémy, vizualizace a MindSphere platforma Siemens k zajištění optimální teploty ve fermentačních nádržích. V podniku tak mohou snadněji zavádět nejrůznější zlepšení ve výrobě a lépe se rozhodovat, což ve výsledku vede k vyšší a neměnné kvalitě piva. Díky tomuto novému řešení mohou minipivovary správně zjišťovat jednotlivé proměnné, zavádět škálovatelné technologie a efektivně shromažďovat a analyzovat data pro trvalé zlepšování procesů a automatizace.

 

Související odkazy:

Digitální podnik

Digitalizace v potravinářském a nápojovém průmyslu

 

Líbil se vám článek?